Tuinkalender: Januari

Een groot deel van de tuin is in winterslaap. Toch is er een hoop te doen: maak alvast een beplantingsplan, inspecteer de tuin op reparatiewerkzaamheden en verwen de dieren met noten, pinda’s en vruchten!

Januari         Februari        Maart        April        Mei        Juni        Juli        Augustus        September        Oktober        November        December


schep
Tuinaanleg

Toe aan een nieuwe tuin? Maak nu een nieuw beplantingsplan voor het voorjaar. Niet vergeten om ook laatbloeiende planten en zomerbloeiende bollen op de verlanglijst te zetten. Denk hierbij ook aan een leuk gereedschapsrek; goed voor het gereedschap en je hoeft nooit meer te zoeken.

hark schepje
Onderhoud
Inspecteer je tuin en maak een schemaatje reparatiewerkzaamheden. Zolang de planten in rust zijn, kun je overal nog goed bij. En trakteer jezelf met die super snoeischaar! Bewaar vanaf nu eierdoosjes, maaltijdbakjes en margarinekuipjes waarin straks gezaaid kan worden.

bloemen
Verzorgen
Verspreid een dun laagje compost door de border. Vergeet niet planten in pot water te geven, zolang het niet vriest. Duw wortelkluiten zachtjes met de voet terug. Door de vorst komen de wortelkluiten van planten wel eens omhoog.

snoeien
Snoeien
Je kunt nu je wilgen knotten. Gooi de takken niet weg want daarmee kun je leuke hekjes en borderranden vlechten. Takken die je in de grond steekt, wortelen en lopen uit. Snoei de leilinde en de fruitbomen in de tuin, zolang het niet vriest. Knip bij zacht weer zielige hoopjes bruine borderplanten weg.

slak
Dieren
Als het koud weer is verwen de vogels dan met verschillende soorten voer: zaadmengsels, vetbollen, vruchten, noten, pinda’s en broodkruimels.

handschoenen
Sneeuw Heeft het gesneeuwd? Veeg of schud voorzichtig bij coniferen en andere wintergroene struiken de sneeuw van de takken, ze kunnen anders breken onder het gewicht ervan. Voorkom verder dat de vijver dichtvriest (met een pompje, ijsvrijhouder of bal); verwijder sneeuw van het ijs zodat er licht door komt.