Tuinkalender: Augustus

Januari         Februari        Maart        April        Mei        Juni        Juli        Augustus        September        Oktober        November        December

gras
Gazon:
vanwege de warmte en droogte kun je beter wachten met maaien tot in de avond. Iets minder maaien mag ook. Eind augustus is de bodem goed opgewarmd en kun je kale plekken herstellen in het gazon met een graszaad met coating. Deze coating voorkomt dat de zaadjes wegwaaien of wegspoelen, en ook houdt de coating het water beter vast. Na 1 tot 3 weken kiemt het graszaad.

Handschoenen
Onkruid wieden:
Verwijder het onkruid tussen de stenen op een natuurvriendelijke manier met een onkruidborstel of voegenmes. Uitgebloeide bloemen: de zaden van uitgebloeide bloemen laat je een paar dagen drogen op een plek in de schaduw. Voer ze aan vogels of gebruik ze volgend jaar.

snoeien
Snoeien:
lavendel geef je een kleine snoeibeurt, een vormsnoei. Je knipt daarbij de uitgebloeide bloemen af met een heggenschaar en neemt een klein stukje van de bovenkant van het groen mee.

Stekken
Stekken:
kuipplanten stek je door kopstekken van ca. 10 cm te maken en de bloemen en onderste bladeren er vanaf te halen. Knip onderaan schuin af en stop de stek in een potje met aarde en geef regelmatig water. Ook de zaden van uitgebloeide bloemen kunnen eruit gehaald worden en in de schaduw gedroogd worden. Daarna donker en droog in huis bewaren.

Bloempot
Tuin tijdens je vakantie:
plaats alle potten en bakken bij elkaar op een schaduwrijke plek. Laat de buren regelmatig de tuin water geven. Of gebruik een automatische timer voor op je tuinslang. Ideaal om jezelf ervan te verzekeren dat alle planten genoeg water krijgen.