Tuinkalender oud

Welke tuinklussen staan er op stapel deze maand? Multimate maakt het je graag gemakkelijk met een compleet overzicht en handige tuintips!

Maart

 

 

 

In maart maak je je tuin lente klaar: dode delen van planten verwijderen en blad uit borders harken.

Gazon

Na een lange winter heeft het gazon behoefte aan licht en lucht. Door het gazon te verticuteren, verwijder je de viltlaag en geef je de wortels zuurstof. Als de temperatuur oploopt gaat het gras alweer groeien en kun je starten met het maaien van het gazon. Strooi kalk over het gazon, dat voorkomt mosgroei en het verbetert de zuurgraad van de bodem.

Een fris terras

Echt zo’n voorjaarsklusje: de buitenboel opfrissen met een hogedrukreiniger. Handig is een reiniger uitgerust met een speciale terrasreiniger. Heb je last van groene aanslag? Ook daarvoor zijn er biologisch afbreekbare groene aanslagreinigers om  terras, muren, en schuttingen te reinigen.

Weg onkruid

Last van onkruid op moeilijke plekken? Bijvoorbeeld tussen tegels of klinkers? Je pakt het makkelijk en effectief aan – zonder veel bukken – met bijvoorbeeld een onkruidborstel van Hendrik Jan.

Snoeien

In maart kunnen klimop en klimrozen teruggesnoeid worden.

 

April

 

 

 

Buitenhout beitsen

De zon is nog niet zo fel en warm, een mooi moment voor het onderhoud van je tuinhout, bijvoorbeeld een nieuwe laag beits op de schutting.

Bemesten

Heb je een moestuin? Vanaf april kunnen er veel groenten gezaaid worden. Zorg dat de grond voldoende is bemest en houd een klein voorraadje aan. Want bemesten doe je vaker dan één keer.

Gazon

Controleer het gazon op kale plekken. Steek wild, grof gras uit het gazon, zaai graszaad op de kale plekken en geef regelmatig water. Het resultaat: een mooi dicht en groen gazon.

Water uit eigen ton

Installeer een regenton. Dan heb je de hele zomer water bij de hand om planten te begieten. Slimmer dan telkens kraanwater te moeten tappen.

Struiken verplanten

April is bij uitstek het moment om heesters en bomen te verplanten omdat de (meeste) knoppen nog niet zijn uitgelopen. Laat een flinke wortelkluit zitten aan de struik en graaf een ruim gat. Plaats de kluit op de nieuwe plek, gebruik goede tuingrond om de struik vast te zetten en geef een flinke hoeveelheid water.

Vijver schoonmaken

Verwijder oude resten en dode bladeren van waterplanten uit de vijver. Zorg voor voldoende zuurstof in de vijver, bijvoorbeeld door nieuwe vijverplanten.

Snoeien

In april snoei je hagen terug, zoals liguster, taxus en leylandii. Ook coniferen kun je licht terug snoeien. De uitgebloeide bloemen van rozen wegknippen zodat de rozen langer blijven bloeien.

 

Mei

 

 

 

Potplanten

Je kunt niet meer verrast worden door nachtvorst in mei. Dus vul nu de plantenpotten op het terras. Gebruik hiervoor verse potgrond, dan weet je zeker dat je potplanten 6 tot 8 weken goede voeding hebben.

Voeding voor de tuin

De planten groeien volop in mei, tijd om alle planten extra voeding te geven. Voor zowel siertuin als moestuin hebben wij groeizame tuinbemesting.

Beits het tuinhout

Mei is een prima maand om tuinmeubels, hekken en schuttingen een onderhoudsbeurt te geven. Tuinbeits is verkrijgbaar in transparant en vele dekkende kleuren. Transparante beits versterkt het karakter van het hout en dekkende beits beschermt het hout extra lang.

Slakken bestrijden

Slakken eten graag gaten in mooie bladplanten, zoals de Hosta. Slakken bestrijden kan eenvoudig door regelmatig milieuvriendelijke slakkenkorrels te strooien.

Speuren naar bladluis

Veel planten zijn gevoelig voor bladluis. Inspecteer ze daarom regelmatig vanaf mei. We hebben enkele handige middelen in huis tegen bladluis.

Snoeien

Voorjaarsbloeiende heesters kun je het beste na de bloei snoeien. Denk hierbij aan Forsythia, winterjasmijn en Ribes. De struiken zullen dan elk jaar jonge takken krijgen die rijkelijk bloeien. Rozen op stam kunnen in mei tot op 3 tot 5 ogen teruggesnoeid worden. De kleine zijtakken van klimrozen knip je ook terug.

Gazon

Wist je dat je elk jaar zo’n 75 cm gras afgemaaid van het gazon? Extra gazonmest in mei zorgt voor voeding en een donkergroene, gezonde grasmat tijdens hete zomermaanden.

Water in de tuin

Jonge planten hebben regelmatig water nodig, bij voorkeur regenwater omdat dit de juiste temperatuur heeft. Een regenton waarin je water opvangt is daarvoor ideaal. Gebruik je water uit de kraan, sproei dan met een zachte (nevel)straal op de planten zodat de temperatuur van het water zich kan aanpassen aan de omgeving.

 

Juni

 

 

 

Gazon

Het gras groeit in juni hard, waardoor je bij zonnig weer met af en toe een buitje al gauw 2 keer per week moet maaien. Zorg dat je de juiste grasmaaier hebt , we adviseren je graag. Maai het gras niet te kort zodat het gras niet uitdroogt. Om dit te voorkomen is het ook beter om ’s avonds te maaien en bij droogte minder vaak.

Vijveronderhoud

Zorg dat er genoeg beplanting in de vijver aanwezig is om de vissen te beschermen tegen reigers en om schaduw te bieden. Er verdampt veel water uit de vijver dus vul je vijver regelmatig bij met de tuinslang zodat de watertemperatuur goed blijft. Met een automatisch oprolbare tuinslang is dit snel gedaan en ook eenvoudig weer opgeruimd.

Planten

In juni kunnen we de één- en tweejarige planten een definitieve plek geven in de tuin of in een pot. Planten in een pot hebben wel vaker water nodig dan in de tuin. Bij het  besproeien van je tuin kun je beter in één keer een grotere hoeveelheid geven dan iedere dag een beetje en besproei niet in de volle zon, maar vroeg of laat op de dag.

Hagen snoeien

Snoei de hagen op een bewolkte dag om verbrand blad te voorkomen, we hebben hiervoor verschillende snoeischaren. Doe dit voor  de langste dag 21 juni omdat planten daarna weer volop uitlopen.

Onkruid bestrijden

In juni maken de planten een groeispurt, zo ook het onkruid. Kom tijdig schoffel, voegenkrabber of onkruid bestrijdingsmiddelen halen in de winkel.

Tuinmeubels zelf maken

In juni kunnen we lekker  van de tuin genieten. De zon schijnt met meer kracht, planten bloeien volop en verspreiden een heerlijke geur, ideaal om lekker in de tuin te zitten en buiten te eten. Wist je dat wij voorbeelden hebben om je eigen tuinmeubels van steigerhout te bouwen? Of kom langs om een keuze te maken uit  onze barbecues.

 

Juli

Bemesting

Bemest de tuin bij voorkeur wanneer er regen op komst is zodat de mest direct inwerkt in de bodem. Hiervoor zijn diverse meststoffen verkrijgbaar.

Vijver

Let op dat het waterpeil in de vijver niet te laag wordt door verdamping en vul aan met kraanwater via de automatisch oprolbare tuinslang of water uit een regenton. Algen groeien sneller met warm weer dus het regelmatig verwijderen van alg en schoonmaken van de pomp is belangrijk.  Knip uitgebloeide lelies weg met de snoeischaar . Hierdoor zal de plant sneller nieuwe bloemen aanmaken.

Bloemen

Breng de zomer in huis door ’s morgens bloemen uit de tuin te plukken en ze zo snel mogelijk in water te zetten. Speciale voeding kan ervoor zorgen dat je langer van je boeket geniet. Verwijder uitgebloeide bloemen, dit zorgt ervoor dat planten meer nieuwe knoppen vormen.

Rozen

Knip met de snoeischaar uitgebloeide rozen weg tot een naar buiten gericht oog om de bloei te verlengen en de aanmaak van nieuwe scheuten te stimuleren.

Druiven

De nieuwe uitlopers van de druivenstruik kunnen teruggesnoeid worden tot het 4e blad. Als je de helft van de trosjes verwijdert, worden de overgebleven druiven groter.

 

Augustus

Planten

Kuipplanten kunnen gestekt worden door kopstekken van ca. 10 cm te maken en de bloemen en onderste bladeren er vanaf te halen. Knip onderaan schuin af en stop de stek in een potje met aarde en geef regelmatig water, je kunt bij ons terecht voor het juiste handgereedschap voor de tuin. Ook de zaden van uitgebloeide bloemen kunnen eruit gehaald worden en in de schaduw gedroogd worden. Daarna donker en droog in huis bewaren.

Snoeien

Je kunt de coniferenhaag deze maand twee keer snoeien, wij hebben hiervoor het juiste tuingereedschap. Maak de haag aan de bovenkant smaller zodat alle takken genoeg licht krijgen.
Struiken die vruchten hebben gedragen kunnen teruggesnoeid worden tot de grond en knip de uitgebloeide bloemen van de rozen af.

Houten tuinmeubelen

Wij leveren diverse soorten beits om de tuinmeubelen op te frissen en weer optimaal te beschermen tegen weersinvloeden.

 

September

Tuinverlichting

De winter komt weer in zicht, dus tijd om de tuinverlichting te controleren of eventueel nieuwe te plaatsen.

Terras

Spuit het terras schoon met de hogedrukreiniger en verwijder verder onkruid en mos met een voegenkrabber uit de terrasvoegen. Je kunt bij ons terecht voor diverse onkruidbestrijdingsmiddelen.

Planten en struiken

Breng onder de hagen wat compost aan en snoei de kuipplanten. Vaste planten kunnen nu verplaatst worden, schep de plant ruim uit zodat de wortels heel blijven.

Oogsttijd

Oogst groenten en fruit voor het op de grond valt en beschadigd raakt.

Vijver

Knip de bruine bladeren van de waterlelie af en verwijder vervuiling met een schepnet uit de vijver. Span een net over de vijver om vallend blad op te vangen en te voorkomen dat reigers de vijver leegvissen.

Vogels

Maak nestkastjes leeg en schoon met groene zeep en water.

 

Oktober

Bollen

Zet bij de bollen steeketiketten met de namen zodat je weet wat waar in de tuin staat zodra de bollen uitgebloeid zijn. Plant nieuwe bollen, rozen en borderplanten ter vervanging van de eenjarige planten.

Opbergen

Ruim de schuur of berging in de tuin op zodat er ruimte is om meubels erin te plaatsen en plaats klein materiaal in kunststof opbergboxen en sluit de buitenkraan af.

Bewerking grond

Spit de grond met een spade diep om en strooi kalk in border en moestuin. Zorg dat het onkruid verwijderd wordt en maak verstopte afvoergaten vrij van wortels zodat het water weg kan.

Gazon

Verticuteer het gazon om te beluchten en maai het gras. Hark bladeren van het gazon om kale plekken te voorkomen. Steek de graskanten af voor een strak gazon.

Vogels

Plaats de voederplek terug in de tuin en haal alvast vogelvoer in huis.

 

November

Planten

Zorg dat hoge grassen bij elkaar gebonden worden. Als het stormt slaan ze anders plat en waaien kapot.

Als het nog niet vriest kun je vaste planten in de grond zetten. Winterviooltjes en gekleurde herfstasters zorgen voor een vrolijke en kleurrijke wintertuin. Zet vorstgevoelige planten alvast binnen en dek vaste planten af met bladeren of een laag compost.

Vijver

Zorg dat de luchtpomp goed werkt zodat de vijver niet dichtvriest, anders krijgen de vissen te weinig zuurstof.

Snoeien

Als de fruitstruiken kaal zijn kunnen ze gesnoeid worden. Ook heesters en bomen kunnen, mits het niet vriest, gesnoeid worden.

Vogels

Vul de voederplek in de tuin met vogelvoer.

 

December

Gazon

Loop niet over het gras zolang het vriest om beschadiging van het gazon te voorkomen.

Planten

Zet je potplanten dicht bij elkaar op een beschutte plek, bijvoorbeeld tegen de muur van het huis of onder de veranda. Of bescherm ze door ze te isoleren met stro en een jute zak.

Vijver

Als het heeft gesneeuwd haal dan de sneeuw van het ijs om voldoende licht in de vijver te houden.

Decoratie

Decoreer je tuintafel met dennenappels, takken en stukjes schors.

 

Januari

Kuipplanten

Vergeet de kuipplanten in de winterberging niet, geef ze geregeld water en zet bij vorstvrij weer een raam of deur open om ze te luchten.

Onderhoud

Januari is niet echt geschikt om grond- en plantwerk te verrichten, omdat de grond al behoorlijk koud is, maar onderhoud aan omheining en klimsteunen kan natuurlijk wel.

 

Februari

Gazon

Je kunt weer beginnen met het inzaaien van de kale plekken in het gazon als het niet vriest. Als er grote plassen regenwater blijven staan kun je in de plassen met een riek in de grond prikken om het water te laten wegzakken.

Planten

Dit is een geschikte maand om de kuipplanten te verpotten. Gebruik schone potten en potgrond met klei, zodat het water goed wordt vastgehouden.

Om kleur in de tuin te brengen kun je primula’s en violen op de tuintafel zetten, deze planten kunnen goed tegen de kou.

Snoeien

In februari is er veel snoeiwerk in de tuin. Fruitbomen mogen gesnoeid worden zodat het hart van de kroon licht krijgt, heesters en andere struiken kunnen gesnoeid worden en de Clematis mits deze nog geen bloemknoppen heeft.

Coniferen niet te ver terugsnoeien, alleen Taxus kun je ver terug knippen.