Planten

Het verplanten van kleine bomen, heesters en vaste planten kun je het best doen als de plant in rust is of vlak voordat de nieuwe groei begint, bijvoorbeeld in het vroege voorjaar. De wortels hebben dan de meeste kans op goede hergroei.

 

Verplanten
Omdat de (meeste) knoppen nog niet zijn uitgelopen, is maart/april de periode om struiken/heesters te verplanten. Plaats de kluit op de nieuwe plek, gebruik goede tuingrond om de struik vast te zetten en geef een flinke hoeveelheid water.

Potplanten
Veel tuinplanten zijn in een pot gekweekt, met een sterk gevormd wortelstelsel. Wanneer je de plant uit de pot haalt is de schade aan de wortels gering. Door voedingsrijke potgrond te gebruiken slaan deze planten dan ook snel aan.

Zomerbloeiende bollen
Zomerbloeiende bolgewassen zoals de Freesia, Kaapse hyacint en lelies poot je in maart. Het resultaat is een kleurrijke bloemenzee in de zomer. Tweejarige planten zoals muurbloemen, viooltjes en vergeet-mij-nieten mogen ook geplant worden.

Potplanten verpotten
In maart controleer je ook je potplanten op groeiruimte. Als er wortels onderuit de potten komen, is verpotten noodzakelijk. Gebruik bij het verpotten altijd verse potgrond voor wekenlang extra voeding en verplant de planten in potten die een stukje groter zijn. Geef voldoende water zodra de planten weer gaan groeien.

 

Kijk voor meer klussen in de tuin op onze tuinkalender!