Maak een poppenhuis!

Ga aan de slag!
Wil je net als de kandidaten in het TV programma Doe Het Lekker Zelf een poppenhuis maken? Hubo en Multimate helpen je graag! In deze beschrijving vertellen wij je hoe je dit aan kunt pakken.
Harrie heeft ook een filmpje gemaakt waarin hij de verschillende stappen nog eens uitlegt.
 


 Dit heb je nodig:
-          2 x 18 mm MDF plaatmateriaal afm. 1.22 x 2.44
-          Constructielijm
-          Grondverf (geschikt voor MDF)
-          Schuurpapier
-          Ontvetter 
-          Aflak verf (kleur naar keuze)
-          Cirkelzaag
-          Decoupeerzaag
 
Zaagplan
Klik hier voor het complete zaagplan met de afmetingen er bij. Teken dit zorgvuldig na, dan weet je zeker dat het straks allemaal perfect past. 
Na het tekenen kan het zaagwerk beginnen.
 
TIP: je kunt het zagen ook over laten aan de Hubo / Multimate vakman. 
 
Schuren en schilderen
Voordat je gaat schuren, moet je eerst goed ontvetten. Dit doe je omdat je anders het vet en vuil verspreid over het oppervlak en daardoor hecht je verf minder goed.
 
Daarna kun je alle delen in de grondverf zetten. Gebruik hiervoor een grondverf welke geschikt is voor MDF. Bijvoorbeeld de Multiprimer van Karakter. Dit is een watergedragen grondverf, welke reukarm is en binnen te verwerken.

 

De kopse kanten van de verschillende delen kun je het beste 2x in de grondverf zetten omdat deze veel meer verf opzuigen dan de vlakke delen.
 
Wanneer de grondverf gedroogd is, zet je voor de eerste keer het hele poppenhuis in elkaar. Lijm het nog niet vast! De bedoeling is dat je nu gaat kijken waar je straks welke ruimte wil maken. Eventueel kun je nog ramen en deuren maken tussen de ruimtes. Nu kun je goed kijken waar deze zouden moeten komen. 
 
Haal vervolgens het poppenhuis weer uit elkaar en verf of behang de wanden en vloeren van alle ruimtes. 
Je kunt hiervoor restjes behang gebruiken, maar je kunt ook een patroon printen en dit op de muur plakken. Of scrappapier heeft ook leuke dessins die goed te gebruiken zijn.
De vloer kun je natuurlijk bedekken met een stukje echte vloerbedekking of kleine tegeltjes. Een ander idee is om een houten vloer te maken met ijsstokjes of van een bamboe placement. 
 
In elkaar zetten
Heb je alle afzonderlijke delen klaar, dan wordt het tijd om het poppenhuis definitief in elkaar te zetten. Gebruik hiervoor een sterke, sneldrogende constructielijm. Bijvoorbeeld de Bison Woodmax. Deze lijm is makkelijk te verwerken en droogt snel. 
 
Inrichten
Dan begint het leukste van het hele project, het inrichten van het poppenhuis. Je kunt er voor kiezen om kant en klare meubels te kopen, maar het is natuurlijk veel leuker om ook deze zelf te maken. Op internet kun je vele leuke ideeën vinden, hier slechts een paar voorbeelden:
 
-          Meubels maken van deuvels; met een lijmpistool en deuvels maak je heel snel hele leuke meubeltjes. 
-          Lijm 2 draaidoppen op elkaar en je hebt een barkruk.
-          Lijm 3 draaidoppen op elkaar, lijm er een bierviltje op en je hebt een statafel.
-          Een ladder maak je van 2 rietjes en de deuvels dienen als sport.