Hoe kan ik de groene aanslag van mijn tuintegels verwijderen?

Groene aanslag op je tuintegels is bijna niet te voorkomen. Maar in het voorjaar wil je natuurlijk wel van die vervelende groene aanslag af. Wij vertellen je waar de groene aanslag vandaan komt en geven je praktische tips om de groene aanslag te verwijderen.

Hoe kan ik de groene aanslag van mijn tuintegels verwijderen?

Waar komt de groene aanslag vandaan?

De groene aanslag bestaat uit mossen en algen. Hoe meer water er in je tuin blijft stilstaan, hoe hoger de kans op groene aanslag in je tuin. Mossen en algen houden van natte, donkere plekjes. Vooral in de koudere maanden, als er veel regen valt en op plaatsen waar weinig zon komt, wordt de groene aanslag zichtbaar in je tuin. En omdat tegels vaak een langere periode achter elkaar vochtig blijft, krijgt de groene aanslag veel kans om te groeien.
 

groene aanslag

Tips om groene aanslag te verwijderen

Waar de één de optie verkiest om het terras flink te schrobben tijdens het groene aanslag verwijderen, wil de ander zo min mogelijk moeite doen. Wij zetten vijf tips om groene aanslag te verwijderen voor je uiteen. 

1. Azijn
Azijn is een veelgebruikt middel bij het verwijderen van groene aanslag. Verdun het natuurazijn of schoonmaakzijn tot maximaal 1 op 1. Gebruik een plantenspuit om het oppervlak te besproeien. Laat het middel een hele dag en nacht inwerken. Veeg de volgende dag het oppervlak schoon met een zachte borstel. Hardnekkige plekken? Herhaal bovenstaande stappen dan met pure azijn.
Gebruik azijn alleen met droog en zonnig weer. 

2. Soda, groene zeep en warm water
Wij vertellen je stap voor stap hoe je groene aanslag kunt verwijderen met een mengsel van warm water, soda en groene zeep:

1. Vul een emmer met 10 liter heet water. 
2. Meng vijf eetlepels soda met vijf eetlepels groene zeep in het hete water. 
3. Verdeel de inhoud van de emmer gelijkmatig over je tuintegels.
4. Pak een harde bezem en verdeel het mengsel goed over alle tuintegels. 
5. Laat dit alles even inwerken en spoel je tuintegels vervolgens af met water. 
Het resultaat: de groene aanslag is verdwenen. 

3. Met de hogedrukreiniger
Met een hogedrukreiniger kun je ook prima de groene aanslag van je tuintegels verwijderen. Je hebt hiernaast geen huishoudmiddelen nodig. Houd er bij het werken met een hogedrukreiniger wel rekening mee dat je het voegzand uit de voegen van je tegels kunt spuiten en je tegels eventueel ook ruwer en poreuzer kunt maken. 

4. Professionele groene aanslag reiniger
Naast de huis, tuin en keukenproducten is er ook professionele groene aanslag reiniger verkrijgbaar. Bij dit soort producten is het belangrijk dat de ondergrond zoveel mogelijk schoon is, zodat de reiniger goed kan inwerken. Lees voor gebruik altijd goed de gebruiksaanwijzing door. 
Bij Multimate verkopen we de groene aanslag reiniger van HG. Het voordeel van deze producten is dat ze kant-en-klaar zijn én biologisch afbreekbaar. Je hoeft je tuintegels alleen maar in te spuiten. De natuur doet voor de rest haar werk. 

5. Strooizout of keukenzout
Los het strooizout of keukenzout op in een gieter met lauw water. Je moet wel een flinke hoeveelheid gebruiken om het effectief te laten zijn. Heb je gecoate tegels? Gebruik dan geen zout om de groene aanslag te verwijderen. Zout kan je gecoate tegels namelijk beschadigen. 
 

groene aanslag

Multimate helpt

Bij Multimate hebben we verschillende producten en materialen in het assortiment om groene aanslag te verwijderen. Vind je het lastig om een juiste keuze te maken voor jouw tuintegels? Kom dan naar een Multimate bij jou in de buurt en laat je adviseren door één van onze medewerkers. Samen gaan we op zoek naar de beste oplossing in jouw situatie.

Dit heb je nodig: