Kleur & interieur

'Schilder je werkruimte in lichtgele tinten en je wordt veel productiever', weten psychologen en interieurdesigners. 'Een speelkamer kan beter geen muren met een hyperrode kleur hebben', weet op haar beurt iedere moeder. Kortom, het is goed om rekening te houden met het effect van een kleur in combinatie met de functie van een ruimte.

Blauw kan in het interieur zonder problemen op grote vlakken worden toegepast. Vooral de midden- en diepe blauwtinten. Zachte blauwen van Histor worden scherp gereflecteerd door het oog en kunnen daardoor een waas leggen over details, die je hierdoor minder scherp ziet. Een ruimte met een zachtblauwe kleur is minder geschikt om lang in te verblijven. Door het verkoelende effect is blauw een graag toegepaste kleur in keukens.

Turkoois verbeeldt een ruimtelijke werking. Voor studenten is turkoois een geschikte kleur voor de studeerkamer. Ook in ruimtes waar men korter verblijft, zoals de hal en wc, zorgt turkoois voor een aangename omgeving.

Groen is samen met turkoois een goede achtergrondkleur in ruimtes voor meditatie en handelingen die concentratie vergen, bijvoorbeeld bibliotheken of werkruimtes. Zoals in de natuur vele tinten groen samengaan, harmoniëren de meeste schakeringen groen van vergrijsde tot diepe tinten, moeiteloos met elkaar.

BlauwTurkooisGroen

Geel als felle kleur wordt vaak als waarschuwingskleur gebruikt, vooral binnen industriële omgevingen. Geel wordt veelal toegepast in slecht verlichte en donkere ruimtes. De kleur geel kun je spannender en warmer maken door hem te combineren met accentkleuren in warme tinten. Of koeler en kalmer in combinatie met groen- en blauwtinten.

Oranje is zachter en minder intens dan rood. Breder toepasbaar. Fel als accent. Pastel of vergrijsde oranjetinten zijn goed bruikbaar om een gezellige, levendige en sociale sfeer te creëren. Voor badkamers kan warm grijs met een oranjetint zeer geschikt zijn, omdat de reflectie van de huid hier meer tot haar recht komt.

Bruintinten associëren wij automatisch met natuurlijke materialen. Bruin op de vloer wordt vaak gebruikt omdat het aan de natuur refereert en stabiel en natuurlijk aanvoelt.

GeelBruinRood

Rood in interieur wordt vaker gebruikt als accent dan als dominant aanwezige kleur. Veelvuldig roodgebruik maakt een ruimte onoverzichtelijker. Getemperde roden zijn toepasselijker.

Roze kent vele variaties en associaties. Het interieur van een meisjesslaapkamer kan er in kauwgombalroze levendig en hip uitzien. Andere kamers worden heel goedkoop en onaantrekkelijk in deze felroze tint. Hetzelfde geldt voor vergrijsd oudroze: de ene ruimte krijgt een elegante uitstraling, de andere wordt er saai door.

Paars is een onderscheidende en eigen kleur. In woonruimtes wordt paars regelmatig in vergrijsde vorm toegepast. Midden en diepe paarstinten kunnen een interieur verrijken.

RozeGrijsGrijs
Wit
heeft een neutraliserende werking: geplaatst tussen felle kleuren laat het de werking hiervan onaangetast. Onder andere geschikt voor de wanden van inleidende ruimtes zoals hallen en gangen. De keuze voor één wittint voor het hele huis kan een doods en kil gevoel geven; een combinatie van verschillende wittinten geeft juist een levendig en harmonieus resultaat.

Grijs is neutraal en een nuttige kleur om scherpe contrasten mee te overbruggen. Geplaatst tussen felle kleuren heeft het dezelfde neutraliserende werking als wit. Gekleurde grijzen bevatten één of meerdere delen van kleursoorten. De vele varianten grijs die op deze wijze kunnen worden vermengd, zijn bij uitstek geschikt voor toepassing in het interieur. Bij gebruik van een felle accentkleur, bijvoorbeeld turkoois, combineert een grijstint uit dezelfde kleurfamilie perfect.

Kleur tips

  • Door in een ruimte het plafond en de vloer donkerder te maken, wordt de ruimte minder hoog, maar ga je de ruimte vooral verbreden
  • Door het plafond en de vloer licht te houden en de wanden donkerder te maken, wordt de ruimte minder breed, maar wel hoger
  • Door de achterwand donker te maken, wordt de ruimte minder diep, maar ook sfeervoller
  • Wanneer je twee dooreenlopende ruimtes verticaal gaat scheiden door kleur, wordt het sociaal contact en de levenswijze in de twee ruimtes gescheiden
  • Wanneer je twee dooreenlopende ruimtes horizontaal verbindt met kleur, wordt de levenswijze open getrokken en de totale ruimte groter
  • Lichte wanden absorberen bijna geen licht en reflecteren zeer veel. Het is daarom belangrijk niet te veel lichte kleuren toe te passen bij wanden waar veel daglicht op valt

Slaapkamer binnenkant schap

Slaapkamer zijwanden

Slaapkamer vloer en plafond

Slaapkamer achterwand

Woonkamer muren plafond

Woonkamer doorloop plafond

Werkplek muur

Puberkamer muur met diepte